Wereld Backupdag, mu rug op?

Ha vandaag is het wereld Back-updag schijnt. Allemaal even een back-upje maken van je digitale opslag. Best een goed idee om iedereen er even op te wijzen dat je regelmatig een back-up maakt. Eerlijk gezegd hoop ik dat mijn host het advies vooral ter harte neemt.

Verder werk ik ernstig in The Cloud en maak ik mij persoonlijk niet zo vreselijk druk om de back-up van documenten moet ik zeggen.

Wel heb ik aan mijn desktop die we vooral priv├ę gebruiken een externe schijf hangen die iedere dag feilloos de wijzigingen registreert.

Het woord back-up schrijf je overigens met een koppelteken, beste mensen van ‘fijne dag van’.

Back-up is een samenstelling die aan het Engels ontleend is. In de regel schrijven we samenstellingen van Engelse woorden in het Nederlands zo veel mogelijk aaneen, bijvoorbeeld dashboard, flashback, laserprinter. Als het rechterlid van de samenstelling echter een voorzetselbijwoord is, zoals up in back-up, komt er gewoonlijk een koppelteken tussen beide delen. Vergelijkbare gevallen zijn lay-out, follow-up, all-in, set-up, plug-in en stand-by.

Het koppelteken in een samenstelling blijft staan in afleidingen ervan. Het werkwoordback-uppen krijgt dus net als het zelfstandig naamwoordback-up een koppelteken. Het streepje blijft ook behouden in de vervoegde vormen van het werkwoord: (hij) back-upt – (hij) back-upte – (hij) heeft geback-upt; (we) back-uppen – (we) back-upten – (we) hebben geback-upt. Vergelijkbare gevallen zijn lay-outen en set-uppen.

Sommige Engelse woorden zijn zonder streepje ingeburgerd: login, feedback, playback, pullover.(bron)

En van Dale is het er mee eens. Niet dat ik nooit fouten maak, bij een ander zie ik ze gelukkig wel.

Neem het zekere voor het onzekere en doe mee met wereld backupdag ook als schrijf je dat officieel anders. Het gaat om het idee: je foto’s, je muziek, je contactpersonen, je emails, je offertes, je alles wil je graag behouden voor de toekomst. Een ongelukje met je pc zit in een klein hoekje.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *