Hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog

Bij professionele bloggers zie je vaak dat ze veel gebruik maken van tussenkopjes. Waarom is dat eigenlijk en hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog?

Kopteksten helpen je bij het strategisch lezen

Er zijn verschillende manieren om een tekst tot je te nemen. Je kent vast het verschil tussen globaal lezen, scannend lezen en intensief lezen. Als je daar meer over zou willen lezen kan je dat op de website van Taalwinkel doen.

Op internet lezen de meeste mensen scannend. Dat komt deels doordat lezers vaak op internet zitten terwijl ze eigenlijk iets anders zouden moeten doen maar ook doordat mensen nu eenmaal onderweg zijn als ze hun laptop er bij pakken om te gaan surfen. Het woord surfen zegt het eigenlijk al, je gaat met de beweging van de golven mee. Je vind de ene link naar de andere en voor je het weet heb je jezelf bijgeschoold op het gebied van zoekwoordenstrategieën, heb je je aangemeld voor een survivalweekend of weet je alles van de laatste mode op het gebied van snorren en baarden.

Scannend lezen betekent dat je snel de pagina onderzoekt op iets interessants. Kopteksten zorgen ervoor dat ogen blijven hangen en dat de lezer bij een interessante koptekst de informatie eronder globaal gaat lezen. Zitten er wat interessante woorden in dan gaat de lezer bij intensief lezen: wat staat er nu echt en wat wil ik er mee.

Belangrijk dus. Maar hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog? Dat ga ik je zo vertellen.

Tussenkoppen breken de tekst en geven de lezer moed

Niemand houdt van lange lappen tekst. Dat kwam ook naar voren bij de tip over de ‘lees meer knop’. Bij lange lappen tekst op een website krijgt de lezer de neiging om de tekst uit te printen en met een accentueerstift aan het werk te gaan. Om zo zelf de tekst in stukken te knippen. Maar omdat Nederlanders zuinig zijn doen we dat niet en muizen we verder op zoek naar een eetbaar stuk tekst.

Tussenkoppen breken de tekst en geven de lezer moed om door te gaan. Voor mijn gevoel structureert een tussenkop niet alleen de tekst maar geeft het ook het idee

  • dat de schrijver weet waar hij mee bezig is
  • dat de schrijver een expert is
  • dat de schrijver het belangrijk vind dat ik zijn stuk ga lezen
  • dat ik serieus genomen word

Hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog

Het maken van tussenkoppen is heel simpel. Er is gewoon weer een knop voor maar je moet hem even weten te vinden. Hier een printscreen zoals je het kunt vinden in WordPress.hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog

In je editor zie je de aan de linkerkant ‘Alinea’ staan met zo’n mooi driehoekje erbij. Zo’n driehoekje betekent altijd: dit is niet alles, er is meer. Dus je klikt op dat driehoekje en dan klappen de mogelijkheden er uit. Hoe kan ik tussenkoppen maken in mijn weblog? Kies één van de kopteksten uit, want zo heten die tussenkopjes.

In blogger/blogspot heb je iets minder keuze:

kopteksten gebruiken in mijn blog

Welke kopteksten moet ik gebruiken

Je ziet dat de kopteksten in grootte verschillen. De meeste SEO goeroes, dus de mensen die veel weten van de vindbaarheid in zoekmachines zijn het er over eens dat je één Koptekst 1 moet gebruiken per blog en pagina.  In de praktijk betekent het dat je die niet moet gebruiken want de titel van je pagina of blog staat al in Koptekst 1. Achter de schermen heet dat h1 (header 1)

Dus koptekst 2, 3 of 4 zijn prima te gebruiken waarbij de regel lijkt te zijn dat hoe lager het nummer hoe meer de zoekrobot van Google zich erdoor laat leiden. Maar in principe zou je dus gewoon kunnen kijken welke grootte het beste staat in je gepubliceerde blog.

Waarom kopteksten en niet alleen vette kopjes

Uiteraard kan je ook subtitels maken door de woorden vet te maken. Dat is een goed idee als je je niet druk wilt maken over de vindbaarheid van je website. Maar de meeste mensen bloggen en vinden het fijn om te vonden te worden. Een koptekst helpt daarbij doordat er in de html code (die de zoekmachine leest) de toevoeging <h2> wordt toegevoegd. De zoekrobot weet dan dat er tussen die codes iets belangrijks staat.

Vetgedrukt kan je gebruiken als je iets nadruk wilt geven of als je je alinea nog wat verder structuur wilt geven. Of als je verschillende onderdelen van één geheel wilt benadrukken. Dan is zo’n tussenkopje prima.

Geef mijn portie maar aan fikkie

Hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog? Denk je dat je dit allemaal helemaal niet wilt weten? Prima, ik wil graag jouw fikkie zijn. Als je het fijn vindt om ongestoord te schrijven kan je mij je tekst opsturen en zet ik het voor je in de juiste opmaak in je blog. Kijk eens bij mijn tarieven, we kunnen hiervoor zo’n strippenkaart gebruiken bijvoorbeeld.

Related Posts

  • Bloggen voor de lezer, dat klinkt als een open deur. Maar veel bloggers lijken te bloggen voor hun mede-bloggers. Of voor de vindbaarheid. Of voor, weet ik veel wat. Er…
  • Sommigen zeggen dat bloggen een noodzaak is voor moderne bedrijven. Dat is maar net hoe je daar zelf mee om wilt gaan. Bloggen is goed om verschillende redenen. Ik help…
  • Hoe gebruiken zorginstellingen sociale media eigenlijk? Nog niet erg goed schrijft Zorgvisie in het artikel waar ook onderstaand citaat uit komt.  70 % geeft aan dat er te weinig tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *